Image 01 Image 02 Image 03 Image 04
Belangrijk: Tijdelijke cliëntenstop. Klik hier voor meer informatie.

Nieuws

Systeem & Seks

15 juni 2021, door Cornely

In het voorjaar van 2021 heb ik de specialistische seksuologische cursus Systeem & Seks afgerond.

Het doel van deze specialistische cursus was o.a. mijn eigen therapeutische attitude met betrekking tot seksualiteit en intimiteit in duurzame partnerrelaties te helpen doorgronden en aan te scherpen.

Tijdens de cursus was er veel aandacht voor de visie en methoden van o.a. David Schnarch, A. Vansteenwegen, J. Willi en E. Perel. Ik heb veel geleerd over tegenstrijdige behoeften van partners (zoals bijv. "het bekende" vs. "het onbekende"), relatiepatronen en de dynamiek tussen partners.

Mijn aantekeningenboek staat vol met vragen en onderwerpen die ik tijdens mijn consulten kan behandelen, zoals:

  • Hoe blijf je tegelijkertijd in contact met jezelf en met je partner?
  • Wat is je dilemma van verandering?
  • Welke angsten van de ander neem je over?
  • Kun je de verschillen tussen jullie verdragen?

De cursus heeft mij professioneel en persoonlijk heel veel gebracht en ik vind het een aanrader voor iedere seksuoloog, psycholoog of huisarts die zich graag wil ontwikkelen op het gebied van seksualiteit en relaties.


Tijdelijke cliëntenstop

22 april 2021, door Cornely

Waarom een cliëntenstop?

Om meerdere redenen stel ik soms tijdelijk een stop in: Drukte in de praktijk, een intensieve studieperiode of privé-omstandigheden kunnen redenen zijn voor een stop. Ik kies er bewust voor om geen wachtlijst te hanteren.

Op dit moment is het erg druk binnen de praktijk en komen er veel aanmeldingen tegelijk binnen. Anders dan bij sommige andere praktijken is Bureau Intieme Zaken een eenmanspraktijk (eigenlijk een eenvrouwspraktijk).

Soms blijven cliënten langer verbonden aan de praktijk omdat de hulpvraag verandert of wanneer de situatie complex blijkt te zijn. Dit is niet altijd van tevoren te voorzien.

Ik adviseer mensen bij een cliëntenstop altijd eerst elders te informeren naar de mogelijkheden, onder andere via de site van onze wetenschappelijke beroepsvereniging, de NVVS.
Zie https://www.nvvs.info/clienten/zoek-een-seksuoloog

Daarnaast kan een huisarts ook meedenken in de zoektocht naar passende hulp. Huisartsenpraktijken hebben meestal ook praktijkondersteuners in dienst die verschillende vragen rondom seksuele gezondheid goed kunnen beantwoorden.

Mensen onder de 25 jaar kunnen met hun vragen rondom seksuele gezondheid ook gratis terecht bij de GGD.
Zie https://sense.info/nl/sense-jouw-buurt/adressen-de-buurt

Tijdens een cliëntenstop neem ik geen contact op en noteer ik geen gegevens. Mensen die zich toch graag bij mij willen aanmelden raad ik aan om de website in de gaten te houden. Daar geef ik aan wanneer aanmelden weer mogelijk is. Mensen kunnen dan zelf contact met mij opnemen.


Lid van de congrescommissie

28 februari 2021, door Cornely

Op 26 maart 2021 zal het Voorjaarscongres van de NVVS plaatsvinden met als thema Als seks schaadt: seksueel geweld en ongewenste seks.

Naar schatting maakt één op de vijf vrouwen en één op de 17 mannen in hun leven een vorm van seksueel geweld mee (bron: Rutgers, 2017). Seksueel geweld kan voor veel leed zorgen, zowel lichamelijk, psychisch als seksueel. De kans is daarmee groot dat professionals in hun dagelijks werk te maken krijgen met mensen met een voorgeschiedenis van seksueel geweld.

De NVVS heeft mij benaderd om, samen met Ellen Laan, Hans-Erik Nobel en Esther van der Steeg onderdeel te zijn van de congrescommissie.

Ik vind dit een hele eer en ontzettend leuk om voor gevraagd te worden.

Nieuwsgierig naar het congres? Zie https://www.nvvs.info/professionals/nascholing/nvvs-congressen/voorjaarscongres-2021


Jongeren en seks: korting op het spreekuur

26 februari 2021, door Cornely

Steeds meer jongeren, en jonge stellen, kloppen bij mij aan met hun vragen over seksualiteit en relaties.

Onder deze jongeren is er een grote diversiteit aan vragen. Een terugkerend thema is onzekerheid: over het lichaam, over "bedprestaties", over zin en opwinding, over het uitspreken van voorkeuren, over geaardheid, enz.

Soms is iemand al heel erg geholpen met hele praktische informatie, zoals een verwijzing naar een specialist of advies over bepaalde producten.

Maar meestal gaan de gesprekken iets verder dan alleen het geven van praktische informatie. Door het stellen van vragen probeer ik de ander te laten ontdekken wat zijn of haar eigen wensen en ideeën zijn als het over seks gaat.

Waar ga je van glimlachen?

Wanneer vrij je het meest als jezelf?

Sta je jezelf toe om te genieten van seks?

Waarin zou je je verder willen ontwikkelen?

Wat heb je nodig om je zelfvertrouwen en je plezier te vergroten?

Om het consult voor jongeren tot 25 jaar toegankelijker te maken, krijgen zij vanaf 1 maart 2021 30% korting op het eerste consult.

Jongeren tot 25 jaar kunnen daarnaast met de meeste vragen ook terecht bij de GGD. Zie https://sense.info/nl/.

Foto: Nicolas Lobos, Unsplash.com

Bureau Intieme Zaken uitgelicht

17 juli 2020, door Cornely

In juni plaatste mediaplatform Indebuurt een artikel over mijn werk. Ik heb inmiddels al veel mensen tijdens de consulten mogen ontmoeten. Ieder verhaal is echt uniek. Ik vind het een voorrecht en voel me enorm dankbaar wanneer mensen mij hun verhaal toevertrouwen.

Ik raak voorlopig nog niet uitgepraat over het onderwerp. Vandaar de titel denk ik ;)

https://indebuurt.nl/denbosch/bedrijvigheid/ondernemer-uitgelicht/cornely-helpt-iedereen-die-op-zoek-is-naar-een-seksuologe-in-den-bosch~111612/


Autisme en seksualiteit: Sanne Klunder helpt je op weg

19 juni 2020, door Cornely

Hoe meer positieve aandacht voor seks, hoe beter. In Eindhoven is mijn collega, Sanne Klunder, werkzaam in haar eigen praktijk: Praktijk Seksuele Gezondheid Eindhoven.

Onze werkwijze, en onze doelgroep, kent veel overeenkomsten. We bieden beiden kortdurende en laagdrempelige consulten aan op het gebied van seksualiteit. Sanne is daarnaast nog gespecialiseerd in 'autisme en seksualiteit'.

Op haar website is daarover het volgende te lezen: Autisme en seksualiteit “Vaak komen stellen bij mij waarvan één van de partners autisme heeft. Dat leidt in veel gevallen tot communicatie- en intimiteitsproblemen.

Via speciale counseling zijn die doorgaans heel goed aan te pakken, zodat mensen weer blij zijn met elkaar.” Bij Sanne kunnen individuen, en stellen, terecht met al hun vragen.

Voor koppels biedt zijn o.a. het programma 'Autisme in partnerrelaties' aan. Daarnaast kunnen ouders en pubers met haar in gesprek over leuke en gezonde seksualiteit. Daarvoor maakt zij gebruik van het lesprogramma Ik! Puber, ontworpen door Yulius Autisme Expertisecentrum.

Mocht je meer over Sanne en haar werk willen weten, kijk dan op: www.praktijkseksuelegezondheid.nl of www.sanneklunder.nl


Kijkje in de keuken: Pijn tijdens seks

17 mei 2020, door Cornely

Pijn tijdens de seks. En met name: vaginale pijn tijdens de seks. Een probleem dat vaak op tafel komt tijdens mijn gesprekken. Overigens is pijn bij het vrijen is meestal niet de oorspronkelijk klacht waarmee vrouwen zich aanmelden. Veel vrouwen schrijven me dat hun zin in seks weg is, dat hun lichaam niet mee lijkt te werken of dat ze niet meer kunnen genieten van lichamelijke aanraking. Seks is opeens een taak geworden op het to-do-lijstje.

Tijdens een consult vraag ik bijna altijd of vrouwen pijn ervaren tijdens de seks. Deze vraag wordt regelmatig schoorvoetend met 'Ja' beantwoord, bijna alsof het een bekentenis is. De oorzaak van deze pijn zoeken vrouwen opvallend vaak bij zichzelf: "Ik kan zelf ook niet zo goed aangeven wat ik lekker vind." Of: "Ik heb wel erg veel tijd nodig om opgewonden te raken." Of: "Ik zit ook teveel met mijn gedachten ergens anders." Enzovoorts.

De redenen die vrouwen geven om toch over te gaan tot penetratie zijn heel divers. Ze zijn bijvoorbeeld aan de pijn gewend geraakt, willen niet lastig zijn, denken dat het vanzelf wel overgaat of willen hun partner geen seks onthouden.

Maar, hoe ontstaat pijn tijdens het vrijen? Laat ik voorop stellen dat pijn tijdens de seks verschillende oorzaken kan hebben. Denk bijvoorbeeld aan fysieke oorzaken zoals littekenweefsel na een bevalling, een huidaandoening, endometriose of een infectie.

Echter, de pijn kan ook voortkomen uit spanning, negatieve gedachten of angst naar aanleiding van eerdere ervaringen. Deze angst kan er mogelijk voor zorgen dat je geen opwinding kunt ervaren en misschien meer 'op je hoede' bent. Je lichaam kan dan niet goed ontspannen en de vagina wordt onvoldoende vochtig. Wanneer je, om welke reden dan ook, spanning ervaart, dan span je vaak (onbewust) je bekkenbodem aan. Bij een te krachtige aanspanning van deze spier, die zich rondom de vagina bevindt, wordt penetratie moeilijk of onmogelijk. Met pijnlijke seks tot gevolg. En zo ontstaat er een vicieuze cirkel.

Om te kunnen genieten van seks is het belangrijk dat je je relaxed voelt, zowel in je lijf als in je hoofd. Maar hoe ontspan je dan? Tja, dat is dus precies waar de gesprekken over gaan. Om te kunnen ontspannen moet je los kunnen laten. Je veilig en geaccepteerd kunnen voelen. Hier heb je jezelf bij nodig maar ook de steun van je partner. Het is een samenwerking, een spel.

Vind je dat je mag je genieten van seks? Er om mag vragen? Heb je meer behoefte aan vrijheid of aan geborgenheid? Wat zou je graag achter je willen laten? Hoe word je graag begeerd? Heb je vertrouwen in je lichaam? Mag je speels zijn? Kortom: wat heb jij nodig van jezelf, en van je partner, om te kunnen ontspannen en van seks te kunnen genieten?

Zoals alle seksuele vragen benader ik ook pijn tijdens seks vanuit het biopsychosociale model. Wanneer uit de gesprekken blijkt dat de klacht waarschijnlijk een lichamelijke oorzaak heeft, of erg complex is, dan kan ik doorverwijzen naar bijvoorbeeld een bekkenfysiotherapeut, een dermatoloog, een huisarts, een psycholoog of een andere (medisch) specialist.

Zit je met vragen rondom pijn bij seks? Of heb je een andere vraag op het gebied van seksuele gezondheid? Mail gerust.


De deuren gaan weer open

7 mei 2020, door Cornely

Ja! Vanaf 19-05 zal Bureau Intieme Zaken weer starten met de consulten in gezondheidscentrum Samen Beter. Uiteraard zullen hierbij de richtlijnen van het RIVM aangehouden worden.

Dit betekent o.a. dat we geen handen schudden en 1,5 meter afstand houden.

Bij symptomen zoals verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, benauwdheid, koorts (meer dan 38⁰C) moet een afspraak geannuleerd worden. Van beide kanten.

De deuren van Bureau Intieme Zaken zijn nooit echt helemaal dicht geweest.

De Coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat de mogelijkheid voor een digitaal consult, via Therapieland, in een stroomversnelling kwam.

Dit bevalt nog steeds zo goed dat deze mogelijkheid in de toekomst gewoon blijft bestaan. En uiteraard: een combinatie van fysieke en digitale consulten is natuurlijk ook mogelijk.

Informeer gerust naar de voorwaarden.


Interview met &C, het magazine van Chantal Janzen

26 maart 2020, door Cornely

Onlangs ben ik gevraagd door de redactie van &C, het magazine van Chantal Janzen, naar mijn visie over het delen van persoonlijke verhalen omtrent ons seksleven. Een kleine greep uit het artikel:

"Het is een onderwerp waar veel vrouwen zich onzeker over voelen en het kan goed zijn om die onzekerheid te delen met mensen die je vertrouwt. Als blijkt dat anderen dezelfde onzekerheden hebben, kun je daar steun uit halen, de boel relativeren of erom lachen. Als je je alleen maar baseert op ‘mediaseks’ of enkel de positieve verhalen van anderen, kun je gaan twijfelen aan jezelf." (...)
"Je hoeft niet alles te delen. Je fantasieën en seksuele voorkeuren kun je, als je dat wilt, lekker voor jezelf houden. Seks kan constant veranderen in je leven. Waar je op valt als je 18 bent, daar val je misschien niet meer op als je 38 bent. Fantasieën of gedachten die je nu heel opwindend vindt, kunnen weer verdwijnen. Je eigen seksualiteit kan je ook verrassen: je hebt bijvoorbeeld een relatie met een man, maar fantaseert over vrijen met een vrouw. Zoiets mag je delen, maar dat hoeft natuurlijk niet."

Nieuwsgierig naar het hele stuk? Het magazine ligt nu in de winkel of is online te lezen via Blendle.

Magazine van Chantal Janzen

Seks en Corona: consulten nu ook online en telefonisch

26 maart 2020, door Cornely

De situatie rondom het Coronavirus heeft ervoor gezorgd dat mijn fysieke consulten stil zijn komen te liggen. Nu er van lieverlee iets meer duidelijkheid komt over het virus en het advies om onnodig sociaal contact te vermijden van kracht blijft, bied ik vanaf 24-03 een praktisch alternatief aan. Namelijk: beeldbellen via Therapieland.

Beeldbellen (ook wel bekend als beeldschermzorg of videobellen) is een vorm van zorg op afstand waarbij ik via een beeldscherm met mijn cliënten kan communiceren. Wij zijn zichtbaar en hoorbaar voor elkaar, zoals bij Skype of Facetime, maar dan via een beveiligd platform (AVG conform).

Cliënten hoeven hiervoor geen extra software te installeren of een andere applicatie te openen. Heel gemakkelijk dus. Wanneer je graag via deze weg een consult in wilt plannen, stuur dan gerust een email of neem telefonisch contact op.


Seks en Corona: wat zijn de adviezen?

26 maart 2020, door Cornely

Is het verstandig om seks te hebben nu het coronavirus in Nederland is? Mag ik seks hebben met mijn partner die het coronavirus heeft en in isolatie zit? Kun je het coronavirus krijgen en doorgeven via seks, sperma, voorvocht of vocht uit de vagina?

Antwoorden op deze vragen vind je op www.allesoverseks.be.


Stagiaire: Susan Meijburg

23 januari 2020, door Cornely

Mijn naam is Susan Meijburg, 29 jaar, woon in Den Bosch. Momenteel volg ik de opleiding consulent seksuele gezondheid NVVS aan de RINO te Utrecht.

Ik heb een vrijwilligers stage gedaan bij Pretty Woman te Utrecht waar ik samen met een collega groepshulpverlening verzorgde aan een groep 16 + kwetsbare meiden. Hierna ben ik een meeloopstage bij Cornely gaan volgen.

Ik heb mijn HBO eerstegraads lesbevoegdheid bij de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg behaald en heb meer dan 2 jaar werkervaring binnen het onderwijs.

Daarnaast ben ik afgestudeerd als seksuologisch hulpverlener te Diepenbeek aan het UCLL (België).

Op dit moment werk ik als projectleider bij Stichting Seksueel Welzijn Nederland waar ik meerdere (educatie) projecten voor ontwikkel en uitvoer.

Ook geef ik af en toe als zelfstandige workshops op scholen over positieve seksuele vorming.


Verdieping Postpartum depressie

19 december 2019, door Cornely

Ik spreek vaak jonge moeders die niet goed weten hoe ze intimiteit en seks weer een plek kunnen geven in hun relatie. De nieuwe situatie vraagt veel van hen, en seks lijkt opeens meer energie te kosten. Plezier maakt plaats voor frustratie en de zin "Ik moet me er echt toe zetten" komt regelmatig voorbij.

Vrouwen die een moeilijke periode gehad hebben rondom vruchtbaarheid, zwangerschap, bevalling of kraamtijd hebben meer kans op het ontwikkelen van depressieve gevoelens of een depressie.

Waar de ene vrouw alle veranderingen met zelfvertrouwen tegemoet treedt, is dit voor de andere vrouw een loodzware periode vol somberheid, angst, vermoeidheid en gevoelens van schuld.

Deze psychische klachten kunnen van invloed zijn op de zin in seks en op de manier waarop seks ervaren wordt. Wanneer vrouwen met mij hun vragen en problemen rondom seksualiteit bespreken is het dan ook van belang dat ik als consulent aandacht heb voor het proces dat zij rondom hun zwangerschap, bevalling en kraamtijd hebben doorgemaakt.

De training Postpartum depressie van het Trimbos instituut heeft mij geleerd om een mogelijke postpartum depressie te herkennen en hierover met vrouwen in gesprek te gaan. Een waardevolle training dus.

Postpartum afbeelding

Tariefwijziging consult

21 november 2019, door Cornely

Per 01-01-2020 vindt er een tariefwijziging plaats. Het aangepaste tarief voor een (avond-)consult van 45 min bedraagt vanaf deze datum € 69,50.


Aandacht voor sekswerk

1 november 2019, door Cornely

Afgelopen oktober heb ik de geaccrediteerde scholing 'Hulp en Zorg aan Sekswerkers' afgerond. Deze e-learning is opgezet door Expertisecentrum Seksualiteit Sekswerk en Mensenhandel van Stichting Humanitas.

In de cursus praten ervaringsdeskundigen over stigma, hulpvragen, ervaringen, misstanden en seks. Deze cursus heeft niet alleen mijn kennis, maar bovenal mijn visie op sekswerk, enorm verruimd.

Aandacht voor sekswerk

Gezond Den Bosch 2019

7 oktober 2019, door Cornely

Zondag 10 november ben ik met Bureau Intieme Zaken aanwezig op het evenement Gezond Den Bosch.

Ik zal daar een aantal lezingen verzorgen over seksuele gezondheid en mijn werk als consulent. Als je meer wilt weten over mijn werk, of gewoon eens kennismaken wilt maken met mij als persoon, kom dan gerust langs. Het evenement is gratis toegankelijk.

Kijk voor meer informatie op gezonddenbosch.nl

Gezond Den Bosch
Bureau Intieme Zaken op Gezond Den Bosch 2019

Gecertificeerd behandelaar Vat van Zelfwaardering

4 oktober 2019, door Cornely

In oktober 2019 heb ik de training Vat van Zelfwaardering afgerond o.l.v. Gertjan van Zessen (seksuoloog en psycholoog).

Vat van Zelfwaardering is een intensieve training voor ervaren hulpverleners in het werken met seksverslaafde mannen en vrouwen.

Doel van de cursus is het verwerven van de vaardigheden, inzichten en methoden om zelfstandig en effectief te werken met mensen die lijden onder verslaafd of dwangmatig ervaren gedrag.

Vat van Zelfwaardering is een methode waarin het versterken van eigenwaarde centraal staat.

Zie voor meer info: vatvanzelfwaardering.nl

Vat van Zelfwaardering afbeelding
Afbeelding Vat van Zelfwaardering

Podcast voor 3FM Tussenuur: Jongeren en porno

23 juni 2019, door Cornely

Voor 3FM mocht ik mijn visie delen over de invloed van porno op jongeren.
Terug te luisteren via npo3fm.nl

In de 3FM studio
Bureau Intieme Zaken in de 3FM studio


Artikel en kortingsactie van Bureau Intieme Zaken op indebuurt.nl

7 juni 2019, door Cornely

Sinds vandaag kun je een artikel lezen over Bureau Intieme Zaken op de website indebuurt.nl:
Cornely helpt mensen te praten over seks: 'Libido bestaat niet'


Meer gemak: mogelijkheid van direct betalen

5 juni 2019, door Cornely

Vanaf heden is het mogelijk om na afloop van het consult direct te betalen via pin of creditcard. De bon kan eventueel verstuurd worden per email: gemakkelijk en snel.


Start avondspreekuur Seksuele Gezondheid

25 mei 2019, door Cornely

Vanaf mei 2019 start er een avondspreekuur Seksuele Gezondheid in gezondheidscentrum Samen Beter, Palmboomstraat 1 in Den Bosch.

Individuen en stellen zijn hier van harte welkom.

Het centrum is centraal gelegen in de wijk Den Bosch Oost. Parkeren rondom het centrum is gratis.


Collega consulenten

19 mei 2019, door Cornely

Amersfoort
Esther van der Steeg - seksuelegezondheidamersfoort.nl

Hilversum
Nienke Dekkinga - fijnvrijen.nl

Utrecht
Linda Hauer - seksualiteitsbureau.nl

Eindhoven
Sanne Klunder - praktijkseksuelegezondheid.nl

Cornely Nijholt

Sociale media